mold-dark-side-humidity-stage

Plesen: temna stran vlage

Resni učinki plesni in kako se je lahko znebite.

Vse kar morate vedeti o plesni.

Plesen je vrsta glive, ki se razlikuje od rastlin in živali ker raste iz drobnih spor. Za svojo rast potrebujejo vodo, zato nastajajo na vlažnih površinah. To pomeni, da je prekomerna vlaga v vašem domu lahko dejavnik za nastanek plesni.

mold-dark-side-humidity-damp
Vlaga in vlažna mesta v vašem domu, lahko ustvarijo primerno okolje za nastanek plesni.

Kaj povzroča plesen? 
Visoka vlažnost lahko spodbudi razvoj plesni. Pri prekomerni vlagi v zraku je velika možnost nastanka kondenzacije, ki povzroči kopičenje vode. Če nastala voda nima kam odteči in se ne more izsušiti, se začne vpijati v površine v vašem domu. Pride do toksičnega pojava, kar lahko povzroči plesen v kopalnici ali kleti. Splošno velja, da se pri vlažnosti nad 70% uspešno razvijajo plesni in glive.

Plesen hitro zaznamo, ker jo vidimo ali vonjamo v spojih v tušu, vlažnih stenah, stropih in zunanjih površinah. Glede na količino plesni je lahko v črni, zeleni ali modri barvi. Včasih plesni ne opazite, ampak le vonjate in je odstranjevanje še toliko težje. Pomembno je, da ne prezrete vonjav, ker tudi majhne količine pomenijo, da je dovolj vlage za njihovo uspešno razmnoževanje.

Kakšne so posledice plesni?
Plesen lahko poškoduje vašo lastnino in se lahko pojavi na kateremkoli vlažnem mestu v vašem domu. Resno lahko prizadene stenske barve in pohištvo. Plesen pa ne vpliva le na vaš dom, ampak tudi na vaše počutje in zdravje. Izpostavljenost plesni lahko povzroči pogoste alergijske reakcije, kot so srbenje kože, kihanje, kašljanje in težave z dihanjem.

Kako se lahko znebite plesni?
Plesen lahko odstranite zelo enostavno: očistite prizadeta območja in uporabite sprej proti plesni. Vendar kako preprečiti, da se plesen ponovno ne pojavi? Da preprečite razvoj plesni, se morate izogibati preveliki količini vlage v vašem domu in poskrbeti za vzdrževanje suhih površin. Ohranjajte vlažnost v prostorih pod 60% in preprečite nastanek plesni. Za popolno klimo bo poskrbel odstranjevalec vlage, saj zmanjša prekomerno vlago in prepreči nastanek plesni.

Plesen, alergije in druge težave, ki jih povzroča neprimerna raven vlage v prostoru.

Posledica odvečne vlage v prostoru je lahko osebno nelagodje.

mold-allergies-indoor-humidity-teaser
Preberite več

3 možne poškodbe zaradi prekomerne vlage

Posledice prekomerne vlage v prostoru.

potential-damages-humidity-teaser
Preberite več