typical-signs-humidity-mold-stage

4 znaki, da imate težave z vlago; črna plesen je le eden izmed njih.

S prepoznavanjem najpogostejših znakov ugotovite ali imate doma težave z vlago.

Črna plesen, glivice in druge glive so posledica prekomerne vlage.

Posamezniki se pogosto ne zavedajo, da imajo težave s prekomerno vlago doma. V nadaljevanju lahko spoznate 4 možne znake, ki vam pomagajo odkriti ali imaste v vašem domu presežek vlage.

1. Plesen in glivice na steni

V kopalnicah s slabim prezračevanjem, pogosto nastaja črna plesen na stropih in vogalih sten. Vzrok za to je prekomerna vlaga v prostoru. Uporaba odstranjevalca vlage pomaga zmanjšati količino vlage v prostoru in prepreči nastanek škode.

typical-signs-humidity-mold-bathroom
Črna plesen se pojavi na vlažnih površinah, kjer je presežek vode v zraku.
2. Neprijeten vonj in osebno neudobje

Plesen v hiši ne pušča le grdih madežev na stenah, stropih in pohištvu, ampak lahko ima negativen vpliv tudi na vaše počutje. Plesen v prostorih lahko ustvari neprijeten vonj in povzroči težave z dihanjem, draženje grla, kašljanje in sopenje. Če imate eno ali več težav, je vzrok lahko plesen v vašem domu, kot posledica neprimerne stopnje vlage.

3. Kondenzacija v ali okoli oken in sten

Ko pride vlaga v stik z mrzlo površino, kot je okno pozimi, povzroči utekočinjenje vlage. Na notranji strani oken se ustvari kondens, podoben megli.

4. Odstopanje barve in tapet

Če imate občutek, da neprestano obnavljate stene imate najverjetneje težave z vlago. Prekomerna vlaga prepreči sušenje svežih sten, nabrekne in zato nastanejo izbokline.

Če prepoznate enega ali več navedenih znakov, imate najverjetneje prekomerno vlago doma. Ni vam potrebno skrbeti, saj odstranjevalci vlage zmanjšajo prekomerno vlago. Postavite ga v prostore, kjer je visoka stonja vlage.

5 znakov prekomerne vlage v vašem domu

Tipični prostori, kjer se pojavlja vlaga.

signs-house-indoor-humidity-teaser
Preberite več

Plesen, alergije in druge težave, ki jih povzroča neprimerna raven vlage v prostoru.

Posledica odvečne vlage v prostoru je lahko osebno nelagodje.

mold-allergies-indoor-humidity-teaser
Preberite več