Skip to Content
Izognite se kondenzaciji in nezaželenim posledicam vlage

Kondenzacija lahko poškoduje vašo lastnino.

Kaj je kondenzacija in kaj jo povzroča?

So se vam zameglila okna? So vaše stene mokre na otip? Razlog za to je lahko kondenzacija v vašem domu.

Kondenzacija se pojavi v hladnem vremenu, ko je v domu preveč vlage ali topli zrak pride v stik s hladno površino. Ko se srečata topel zrak in hladna površina, se zrak hitro ohladi in sprosti vodo ter jo pretvori v kapljice. Na ta način lahko nastane kondenzacija v vašem domu.

Kondenzacija je neprijetna: večinoma se pojavi na oknih in  zmrzne na steklu. Te površine omogočajo kondenzacijo prekomerne vlage. Megla na oknih ali spolzka steklena vrata so pravtako znaki, da lahko vlaga poškoduje vaš dom. Najpogostejše posledice so črna plesen na stropih, stenah, okvirjih oken, zavesah, omarah ali vogalih, odstopanje barve in tapet.

Kako preprečiti kondenzacijo?

Z vsakodnevno rutino kopanja, kuhanja, sušenja oblačil in dihanja doma, bo vsak posameznik proizvedel približno 4 litre vode dnevno. Če vlaga ostane ujeta se začne nabirati na stropih, oknih ali pohištvu.

Preprečevanje kondenzacije na oknih z odstranjevalci vlage.

Kako preprečiti kondenzacijo?

Preprosto če storite slednje: uporabite prezračevanje v kuhinji (kuhinjsko napo), osušite vlažna okna, pobrišite mokre površine po tuširanju ali namestite prezračevanje. Z odstranjevalcem vlage boste preprečili nabiranje prekomerne vlage v prostorih in zmanjšali kondenzacijo.

Mogoče vas zanima