Skip to Content
Je vlaga zdrava? Preverite.

Preveč ali premalo vlage lahko vpliva na vaše zdravje.

Vlaga je potrebna, vendar katera stopnja vlage je najprimernejša?

Vlažnost je količina vode v zraku. V večini primerov je ne vidimo, v nekaterih primerih pa je vidna npr. v obliki megle. Pravtako je vidna v primeru kondenzacije, kjer presežek vlage iz zraka tvori kapljice na hladnih površinah. Zrak lahko zadrži le določeno količino vode pri določeni temperaturi. Natančna količina vode v zraku je izražena kot relativna vlaga v procentih, pri čemer 0% pomeni, da v zraku ni vode in 100% pomeni najvišjo možno količino vode v zraku pri določeni temperaturi. Nižja kot je temperatura, nižja je možna količina vode v zraku.

Primerna količina vlage se giblje med 50 in 60%. Ohranjanje te stopnje vlažnosti doma zagotavlja najboljše udobje.

Vpliv premajhne količine vlage na naše zdravje

Stopnja vlage pod 40% pomeni suho okolje. Pri nizkih temperaturah lahko to vpliva na našo kožo in jo izsuši, ter povzroča draženje in nelagodje.

Vpliv prekomerne vlage na naše zdravje

Ko je stopnja vlage višja od 65% nastane vlažno okolje. Vlaga se ujame v vogalih, na oknih nastaja kondenzacija, ki sčasoma začne kapljati in namoči površine. Na podlagi se začnejo razvijati plesni, razmnožujejo se bakterije in nastajajo druge negativne posledice. Naprimer, pršice so nevidni drobni delci, ki živijo v mehkem pohištvu, kot so postelje, okvirji, preproge in oblačila. Ponavadi se lahko razvijejo pod 70% vlažnostjo in povzročajo astmatične in alergijske reakcije.

Zdrava klima lahko izboljša počutje v spalnici, zato nadzorujte stopnjo vlage v prostoru.

Okolje ima pomembno vlogo pri dobrem počutju vaše družine. Pomembno je, da ohranite primerno vlažnost in si zagotovite dobro počutje. Če se zavedate ali sumite, da imate težave z vlago, uporabite odstranjevalec vlage in ohranite uravnoteženo in sveže okolje v vašem domu.

Mogoče vas zanima