Skip to Content
5 vzrokov za težave z vlago v vašem domu

Ugotovite vzroke za vlažnost vašega doma

Kaj povzroča vlago?

Najverjetneje se sprašujete zakaj se pojavlja prekomerna vlaga. Najverjetneje ni samo en vzrok, ampak so številni dejavniki ki vplivajo na visoko raven vlage v vašem domu. Vendar zakaj se prav v vašem domu pojavlja prekomerna vlaga? Kaj vlago povzroča?

1. Infiltracija skozi razpoke v steni

Majhne razpoke v stenah doma omogočajo vodi pronicanje v notranjost. To se dogaja predvsem v vlažnih obdobjih, ko se voda preseli iz vročih, vlažnih območij v hladnejše, suhe prostore.

2. Kapilarnost slabih temeljev

V večini konstrukcij 28% zraka prehaja skozi stene. Če so temelji v neprestanem stiku z vodo, lahko le-ta pronica skozi stene do 1,5 m višine.

3. Puščanje vodnih cevi

Prisotnost prekomerne vode lahko povzroči visoko stopnjo vlage. Na primer cev, ki prepušča vodo lahko vpliva na količino vode v zraku. Pravtako voda iz pralnega ali pomivalnega stroja vpliva na količino v zraku in povzroča plesen.

4. Kondenzacija vodne pare

Stopnja vlage je odvisna od temperaturne razlike prostorov. Temperatura in slabo kroženja zraka vpliva na vlažnost prostora in lahko povzročata kondenzacijo v obliki drobnih kapljic vode na stenah ali oknih.

5. Človeške aktivnosti

Povprečna dnevna količina vode, ki jo proizvede 3-članska družina je 12-litrov. Kopanje, tuširanje, kuhanje in sušenje perila so aktivnosti, ki vplivajo na vlažnost.

Tuširanje je človeška aktivnost, ki zvišuje količino vlage v prostoru.

Sedaj, ko poznate vzroke vlažnosti, lahko preprečite nabiranje prekomerne vlage v vašem domu. Nekateri vzroki zahtevajo popravila doma, druge lahko preprosto in učinkovito izboljšamo z odstranjevalcem vlage, ki vpija prekomerno vlago iz zraka.

Mogoče vas zanima