Skip to Content
Prihaja obdobje visoke vlažnosti: nasveti za nadzor vlage doma

Nasveti za nadzor vlage in posledice v času visoke vlažnosti

Nadzor vlage doma v obdobju visoke vlažnosti.

Ljudje pogosto opisujejo zimski zrak kot ˝suh˝ in ˝grenek˝, poleti pa bolj ˝težek˝ in ˝lepljiv˝. Ti občutki so povezani s stopnjo vlage v prostoru. Predvsem v zimskem času, pa se pojavijo posledice prekomerne vlage. Primerna stopnja vlage vašega doma ustvari prijetno in zdravo atmosfero za vas in vašo družino. Tukaj so nasveti kako nadzorovati vlago doma.

1. Prezračevanje

Težave s prekomerno vlago pozimi so posledica mrzlega podnebja in dobre izolacije hiš. Prezračevanje lahko izboljšate z ventilatorjem ali odstranjevalcem vlage. Prezračite vaš dom zjutraj in zvečer, 5-10 minut, da zamenjate vlažni zrak z mrzlim, suhim zrakom odzunaj.

2. Pazite pri skladiščenju izdelkov

V primeru prekomerne vlage, ki presega optimalno med 50 in 60%, se lahko poveča nevarnost za zdravje in poveča možnost za bolezni, predvsem zaradi plesni. Za nadzorovanje plesni bodite pozorni pri shranjevanju dežnika, dežnega plašča in drugih vlažnih stvari. V pravih pogojih se plesen razvije v dveh dneh, zato poskušajte preprečiti sušenje predmetov v prostorih, da se izognete vonju in vlagi predvsem v malih prostorih.

3. Spremenite dnevne navade

Nasvet za nadzor vlage doma je sprememba dnevnih navad. Na primer, pri kuhanju zapremo posodo s pokrovom in uporabimo napo. Pripomoremo lahko s krajšo, manj vročo prho ali ne sušimo mokrega perila v prostorih. Te gospodinjske aktivnosti proizvajajo veliko vlage, ki zaradi slabega prezračevanja ostane ujeta v prostorih.

Sušenje mokrega perila v prostorih poveča količino vlage in povzroči nastanek neprijetnega vonja.

4. Odstranjevalec vlage

Za ohranjanje vlage pod nadzorom, razmislite o namestitvi odstranjevalca vlage. Aparat vam bo pomagal zmanjšati prekomerno vlago v prostorih in zagotovil primerno raven vlage, predvsem v vlažnih prostorih kot sta kopalnica in klet.

Klet je največkrat težko prezračevati, zato se nabira vlaga. Odstranjevalec vlage zmanjša količino vlage v prostoru.

V začetku zime, uporabite te nasvete za nadzor primerne vlažnosti doma.

Mogoče vas zanima